woensdag 6 mei 2015

Gras harken

Gras al vanaf €per m2. Is het gras groener bij de buren? Nooit meer maaien met Kunstgras. Hooi of gras harken zijn een schakel in het proces om gras of hooi te oogsten en worden veel gebruikt.


Nadat het gras gemaaid is wordt het om het droog proces te versnellen geschut met een hooischudder. Om nu het gras of hooi gemakkelijk te kunnen oogsten moet het ‘bij elkaar geharkt’ worden.

Dit Gardena bladharkje is het ideale gereedschap om bladeren, onkruid en gemaaid gras op te harken in bloembedden en moeilijk bereikbare plaatsen. De ergonomisch vormgegeven handvatten liggen perfect in de hand. Ik heb het harken van gras er als neventak bij naast mijn melkveebedrijf. Uitgaande van een capaciteit van ha per uur kom je dan op nog geen 1euro.


Als je het gras wat langer laat, is ook de beworteling beter, wat het gazon minder gevoelig maakt voor droog weer. Op dinsdagmiddag namen we een kijkje bij loonbedrijf Stuut. Stuut was bezig met het harken en oprapen van gras. Maar maaien kan alleen nog als je gras voldoende droog is.


Met regenachtig weer trek je lelijke sporen in je grasmat en kun je beter of harken of de bladblazer pakken.

Blad verwijderen met een bladblazer. Met een grashark harkt u het gemaaide gras bij elkaar. Veel grasmaaiers hebben trouwens een opvangbak waardoor het harken van gras verleden tijd is. Een spitvork gebruikt u om kei- en zandgrond om te woelen. Met een mestvork verplaatst u heel gemakkelijk tuin- en mestafval.


Mts Hekman bezig met het harken van de 1e snede met een Case International 745XL en Krone hark. Mts Hekman busy raking the first cut with a Case International 745XL and a Krone rake. Loonbedrijf Holland Agri Service (Vriezenveen) aan het gras oprapen en inkuilen bij melkveebedrijf Veerenhuis.


Het gras wordt door Veerenhuis zelf geharkt met een Fendt 4Vario TMS en Vicon Andex 8hark, ze werden hierbij geholpen door Brandsen Van Doorn met een Zetor Forterra 1en Fella hark. Ook kunt u kiezen uit tuin gereedschap onderdelen gras harken. Dankzij deze machines kunnen wij een hoge capaciteit halen. Geïnteresseerd in de diensten van Meppelink B. Het is aan te raden het gazon eens per jaar te verticuteren.


Door met een hark of machine met kleine mesjes of haakjes het gazon te harken wordt de grond losgesneden en de grasmat uitgekamt. De laag dood gras en mos wordt hierdoor meteen verwijdert. Een maal per jaar kalk strooien.


Maai je niet keer per week en is het afgemaaide gras erg veel, dan zou ik het ergste er af harken. Daarna nog een keer alles maaien, Klaver in het gazon ontstaat meestal door te weinig bemesting.

In een goed onderhouden gazon is er weinig ruimte voor mos en onkruid. Harken is een plaats in de Deense regio Noord-Jutlan gemeente Hjørring. De negen dubbele harken met middenafleg in deze Boerderij-test scoren gemiddeld tot goe. Er zijn verschillende soorten harken : harken met gebogen of rechte tanden, met dunne tanden die dicht bij elkaar zitten of grove tanden die ver uit elkaar staan. Deze laatste hark wordt ook wel een klauw genoemd.


Een hark of klauw kan ook in plaats van een eg gebruikt worden bij het zaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts