donderdag 14 mei 2015

Monstera pertusum

Monstera pertusum

Het is een zeer sterke kamerplant, die ook prima op een wat donkerdere plek kan staan en niet al teveel water nodig heeft. Daarnaast helpt hij ook nog eens mee om de lucht te zuiveren. Een ideale plant voor een snel groen resultaat.


Het is een kruipende klimplant, die van nature voorkomt in de tropische regenwouden van zuidelijk Mexico tot in Panama. De plant heeft een dikke stengel, die tot m lang kan worden. Later worden de bladeren groter en de internodieen langer. Monstera Deliciosa wordt uit zaad gekweekt en begint zijn groei met de vorming van zeer klein blad en korte internodieen. Ook gaat hij dan meer insnijdingen en gaten maken in de bladeren.


Deze makkelijke kamerplant staat in Nederland ook wel bekend als Deliciosa, Monstera of Gatenplant. De Philodendron behoort tot de plantenfamilie van de Araceae. Doordat deze mooie kamerplant zo makkelijk is in het onderhoud is het een geliefde plant voor kantoor.


De Monstera Pertusum is het grote broertje van de Monstera Deliciosa. Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels. Met de Philodendron Monstera haal je echt de jungle in huis. Deze kamerplanten hebben niet veel water nodig maar de grond mag nooit helemaal uitdrogen. Etymologie Monstera fasciata.


De botanische naam van de Gatenplant is Monstera fasciata. De plant wordt ook wel aangeboden onder de synoniemen Philodendron pertusum en Monstera Deliciosa. De geslachtsnaam Monstera is afgeleid van het Latijnse “monstrum” of “monster, abnormaal” en verwijst naar de vreemd gevormde bladeren bladeren. De ideale luchttemperatuur - °C.


Tocht vindt de plant niet fijn. Vochtig houden, één keer per week handwarm water bijgieten, potgrond mag niet uitdrogen. Eén keer per week met water besproeien. In de winkel worden de grotere monstera ’s vaak al verkocht met een mosstok.


Ook draai ik mijn plant regelmatig om te voorkomen dat hij één bepaalde kant op groeit. Er wordt wel eens gezegd dat een kamerplant een ‘meubelstuk’ in de woonkamer kan zijn en dat is bij deze indrukwekkende, grote klimplant zeker het geval. Deze gatenplant staat niet graag in direct zonlicht.


Monstera pertusum

Veel liever heeft hij een lichte, of een plek in de halfschaduw. Hoogte (inclusief pot): 1cm. Veelal al met insnijdingen in het blad. Dit is een echte klimplant ,dus heeft hij veel steun nodig,vaak door middel van het gebruik van een mosstok of cocosstok. This comes from the fact that the second botanist who described the Monstera gave it the name Dracontium Pertusum.


It was soon discovered that Dracontium was the wrong family but Pertusum which just means ‘holes’ in Latin kept on living on. De monstera vermeerdert zich makkelijk door het maken van stekjes. Stekken is een nieuw plantje laten groeien uit een afgesneden takje van de moederplant.


Bij een monstera gaat dit goed doordat zij luchtwortels heeft. Vanuit die wortels groeien gemakkelijk nieuwe wortels die water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Nou, het is eigenlijk ook dezelfde plant alleen wordt de Deliciosa uit zaad vermeerderd en de Pertusum uit stek. Daardoor is de opbouw van de Pertusum net iets beter dan die van zijn kleine broertjes.


Monstera (Fensterblatt, Fensterblätter) sind eine Pflanzengattung in der Familie der Aronstabgewächse (Araceae). Monstera deliciosa, auch Köstliches Fensterblatt genannt, ist eine der wenigen als Zimmerpflanzen gepflegten Arten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts